طرح صیانت از فضای مجازی چیست و با تصویب آن چه می شود؟
مشابه این طرح قبلا در زمانی که تلگرام اوج گرفته بود اجرا شد و و بعد از اجرای طرح چند ماهی تلگرام با شیوه های مختلفی در ایران فعال بود و بعد فیلترینگ آن انجام شد.
طرحی که موقع تلگرام اجرا شد این بود که کانال ها و گروه ها باید در رسانه های ارشاد ثبت می شدند و مجوز فعالیت می گرفتند. کنترل بیشتری روی کانال های سیاسی رخ داد و مردم و پیغام ها مورد بررسی قرار می گرفت. اما به مرور طرح با مشکلاتی برخورد و نیاز سیاست بالادستی ها را برطرف نکرد و درنهایت به فیلترینگ کشیده شد.
حالا بعد از چند سال اینستاگرام جای تلگرام را گرفته و خیلی طرفدار پیدا کرده و باز موج های سیاسی کشور از طریق پیج های اینستاگرام دنبال شد.
این یعنی این که بزودی طرحی شبیه طرح موقع تلگرام باید اجرا شود که نامش را طرح صیانت از فضای مجازی گذاشتند. دلیل این نام گذاری این هست که شبکه های اجتماعی بعد از اینستاگرام دوباره این پروسه را شروع نکنند و از همون اول در اختیار کشور قرار گیرد.
بعد از اجرای طرح صیانت از فضای مجازی چه خواهد شد ؟
طرح صیانت از فضای مجازی بالاخره موجب فیلترینگ اینتاگرام خواهد شد اما به مرور. تخمین زده می شود که این فرایند از سه تا 5 سال طول خواهد کشید.
خبر رسمی در اقتصاد نیوز :
سیدنظامالدین موسوی سخنگوی هیئترئیسه مجلس در خصوص روال بررسی طرح حمایت از حقوق کاربران در فضایمجازی و ساماندهی پیامرسانهای اجتماعی در کمیسیون مشترک، در جمع خبرنگاران توضیح داد و تأکید کرد: این طرح هنوز تا تبدیل به قانون شدن راه طولانی دارد.
سخنگوی هیئترئیسه مجلس گفت: اینکه در فضای مجازی علیه مجلس درباره طرح صیانت از حقوق کاربران مجازی جوسازی شده است، درست نیست.
محدودیت های بیشتر روی وب سایت های دیگر خواهیم داشت اما گوگل بسته نمی شود. یا وب سایت های بزرگ بسته نخواهد شد.
شما به عنوان صاحب کسب و کار خود باید برای فعالیت در اینترنت مجوز های لازم و ثبت های لازم در سامانه ها را انجام دهید تا مشکلی برای شما بوجود نیاید.
بعد از طرح صیانت از فضای مجازی وب سایت شروع کنیم یا پیج اینستاگرام؟
موضع زمانی اهمیت پیدا می کند که شما چه کاری می خواهید شروع کنید؟ با چه سرمایه اولیه ؟ با چقدر نیرو و انرژی ؟
این چند فاکتور ساده خیلی در انتخاب این که آیا از وبسایت شروع کنید یا اینستاگرام، مهم است.
برای شروع با هزینه کمتر، نیروی کمتر و مخاطب عام بهتره با اینستاگرام شروع کرد و اگر ولی اگر مخاطب شما بیزینس ها هستند شروع از وب سایت خیلی اهمیت بیشتری خواهد داشت.
حالا که حرف از طرح صیانت از فضای مجازی هست باز هم داشتن پیج اینستاگرام لازم است ؟
بله چون بخش شبکه های اجتماعی در دیجیتال مارکتینگ همیشه وجود دارد و کسب و کار شما برای این که بیشتر در دل مشتری جا پیدا کند مجبور است از شبکه های اجتماعی استفاده کند.
همانطور که گفتم فرصت زیادی تا فیلترینگ اینستاگرام دارید پس می توانید در این مدت برند خودتان را بسازید و در هر پلتفرمی دیگری که کار کنید باز شما شناخته خواهید بود.
افرادی که تازه شروع می کنند می توانند هم زمان از شبکه های اجتماعی داخلی مشابه استفاده کنند.
بهترین نرم افزار جایگزین اینستاگرام بعد طرح صیانت از فضای مجازی چیست ؟
فعلا اولین انتخاب مردم برای نرم افزار جایگزین اینستاگرام، نرم افزار روبیکا هست و قطعا به خاطر ایرانی بودن آن مردم به سمتش نرفتهاند.

نرم افزار جایگزین اینستاگرام
اما به نظر برای شروع گزینه خوبی هست که در کنار پیج اینستاگرام خود پیجی در روبیکا هم داشته باشید.
سوالات مرتبط با کسب وکارها در طرح صیانت از فضای مجازی
- آیا محدوده طرح شامل خدماتی پرکاربرد کسب و کارهای نظیر دیجیکالا، دیوار و اسنپ، آچاره آپارات و مانند اینها میشود؟
خیر، این طرح صرفاً در محدوده خدمات پایه کاربردی مصرح در مصوبات شورای عالی فضای مجازی (جلسه ۳۵ و ۶۶) است و موارد ذکر شده در سوال خدمات کاربردی هستند نه خدمات پایه لذا شاملشان نمیشود.
- آیا این طرح برای کسب و کارهای فضای مجازی مشکلی ایجاد میکند؟
خیر؛ نهتنها این طرح مشکلی برای کسبوکارها ایجاد نخواهد کرد؛ بلکه در فصل حمایت در ۱۳ ماده محورهای حمایت از خدمات پایه کاربردی را آورده است که ازجمله میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
۱) در نظر گرفتن حقالسهم تولیدکنندگان محتوا، ۲) ممنوعیت تبلیغات دستگاههای دولتی در خدمات پایه کاربردی خارجی غیرمجاز، ۳) ارائه معافیتهای مالیاتی، ۴) الزام ارائه خدمات بانکی اختصاصی و ارائه خدمات دولت الکترونیک
- آیا با تصویب این طرح، تبلیغات کسبوکارهای داخلی در سکوهای خارجی ممنوع خواهد شد؟
خیر؛ در طرح تصریح شده است که مردم و کسبوکارها از ممنوعیت تبلیغات در خدمات پایه کاربردی خارجی غیرمجاز، معاف هستند.
- یا با تصویب این طرح فعالیت کاربران در شبکههای اجتماعی (مسدود شده یا آزاد) تخلف محسوب میشود؟
خیر؛ هر خدمت پایه کاربردی که مشابهای که نیاز مردم را مرتفع سازد (اعم از داخلی یا خارجی) نداشته باشد، اجازه مسدودسازی آن داده نشده است. دولت نیز ملزم شده تا نیازهای اساسی کشور در زمینه خدمات پایه کاربردی را برطرف کند.
- یا با تصویب این طرح واتساپ، اینستاگرام، گوگل و سایتهای پر مراجعه خارجی که توسط کسبوکارها مورد استفاده قرار میگیرد، فیلتر خواهد شد؟
خیر هیچکدام فیلتر نمیشوند، چون هیچ نمونه جایگزینی ندارد همچنین برای بازاریابی بین المللی و جهانی سازی محتواهای فاخر ایرانی به استفاده از این سرویسها نیاز داریم.
- آیا با تصویب این طرح استفاده از فیلترشکن ممنوع خواهد شد؟
اصل استفاده از فیلترشکن در این طرح ملاحظه شده و پیشنهاد شده ضوابط آن توسط کمیسیون عالی تنظیم گر تعیین شود.
- آیا با تصویب این طرح توزیع فیلترشکن توسط افراد جرم محسوب خواهد شد؟
خیر؛ بنا بر ماده ۳۳ طرح، صرفاً فعالیت تجاری به منظور کسب درآمد و انتشار عمده فیلترشکنها آن هم تنها در موارد غیر مجاز بنا بر تشخیص کمیسیون عالی جرمانگاری شده است.
- آیا با تصویب این طرح پهنای باند اینترنت کم میشود؟
نه لزوماً بلکه به عنوان یک ابزاری برای جایگزینی سیاست مسدود سازی برخی پلت فرمها اعمال میشود.